четвъртък, 29 декември 2011 г.

Еленчета и интересности

Здрасти банда, липсвах ли Ви?:) 

Планирах да напиша това предпразнично, ама едва сега се добирам до интернет и до време, което да отделя за това. :) Идеята за този пост се роди, когато видях едни елени на Тилда, които много ми се искаше да пробвам да ушия. С две думи, планирах да разпрегна елените на Добрия Старец и да ги подаря на обичните си хора. И понеже преди Коледа те му бяха нужни, за да си раздаде подаръците, вече след като тази важна работа е свършена - с чиста съвест направих всичко запланувано.

Да си призная, понеже не бях съвсем наясно с тези благородни създания с големи рога, специално реших да се просветя по повод на тази публикация. И тъй и тъй съм почнала, викам си - да взема да споделя с вас какво и къде прочетох, щото е се оказа далеч по-интересно, отколкото очаквах. :) 

"Английският преподавател в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на елените на дядо Коледа. През 1822 година Мур написал стихотворение, което посветил на Свети Николай, и го прочел в тесен семеен кръг по случай Коледа. Стихотворението, което преобърнало представите на съвременниците на Мур за добрия старец, се казва „Twas The Night Before Christmas” – „Беше нощта преди Коледа”, което е известно и като „Посещението на Свети Николай”. Мур е първият човек, който описва Санта Клаус като възрастен червенобузест човек с кожух, който пристига на шейна, теглена от северни елени, и влиза в къщата през комина, за да остави подаръци на децата. 

Мур дори дал имена на осемте елена на дядо Коледа – Dasher (Изумителен), Dancer (Танцьор), Prancer (Луда глава), Comet (Комета), Cupid (Купидон), Vixen (Кавгаджия), Donner и Blitzen. Последните два елена са с имена от немски произход и означават Гръм и Светкавица.

Мур не искал никой да знае за стихотворението, тъй като бил уважаван преподавател и не можело името му да се свързва с лека поезия. Но приятелка на семейството изпратила творението му в четен нюйоркски вестник и той го публикувал, като се уточнило, че авторът е анонимен. 

Едва след 22 години, Мур признал, че той е писал стихотворението. В стихотворението се разказва как мъж, чиито жена и деца спят, се събужда от шум и вижда Свети Николай, който се приземява върху покрива на къщата му с шейна, в която са впрегнати осем елена. Той влиза през комина и оставя подаръци в чорапите на децата, които се сушат до камината. 

Най-известният елен на дядо Коледа – Рудолф, известен с червения си нос, е създаден от Робърт Мей през 1939 година. Писателят измислил историята за Рудолф в детска приказка в стихотворна форма. Пръв неин слушател и може би вдъхновител била 4 годишната дъщеричка на Мей – Барбара. В оригиналната версия Рудолф е с червен нос и не е израснал на Северния полюс, заедно с другите елени на Дядо Коледа. Той живял в обикновено селце когато Дядо Коледа минал оттам, видял го и го харесал за водач на еленския впряг най-вече заради добрият му нрав и червеното носле. Така елените на дядо Коледа станали девет. 

Рудолф е този, който е впрегнат най-отпред, той е и най-важният елен сред всички останали. Червеният нос на Рудолф помага на дядо Коледа да намери пътя към домовете на децата, дори когато времето е мъгливо – тогава носът на Рудолф свети като фар." Има доста теории за това от какъв пол е Рудолф. Смята се, че всъщност прочутото еленче е от женски пол, защото през това време на годината мъжките елени губят рогата си, а тъй като Рудолф все още е с рога, той биологично е момиче." 

Източници: Sanovnik.bg, Az-deteto.bg, Dnes.bg 

А сега, ако не ви се е изчерпало търпението - да Ви покажа моето 1-во еленче, както и второто.. :) Останалите сладури отидоха при новите си собственици без да успея да ги снимам, но тъй като породата им е еднаква - с малко въображение ще си представите как са изглеждали и останалите. :) 



И на финала - една забавна Коледна флаш игричка с еленчета и джудженца. :) 

Весели празнични дни на всички!:) 

16 коментара:

  1. Поздравления, мила - и за страпотната изработка на елените и за хубавата публикация...Доста неща и аз съм изчела за елените, за Дядо Коледа, но научих и нови....
    Първият елен сигурно е Рудолф - такъв един нежен....
    Весело посрещане на новата година и силни прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, направо съм изумена, ошашавена....
    Таня

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, страхотна публикация! Беше ми много, много интересно! Това за еленчето Рудолф и аз съм го чувала, че по това време мъжките нямали рога! Е да де, ама все пак това е елен на Дядо Коледа! Защо пък да не е мъжки и да си има чудотворни рога и през зимата? Не че имам нещо против главният елен да е от женски пол, не ме разбирайте погрешно, просто си мисля, че при Дядо Коледа всякакви чудеса са възможни! А твоите чудно хубави еленчета са просто още едно вълшебство прибавено към тези хубави празници! Блестящи са! Благодаря ти, че ни ги показа! Весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, как позна само! За Рудолф го гласях ама му забравих червения нос от бързане :) хихи..

    Танче, мерси много!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Впечатлена съм от историята за еленчетата! За мен беше много инетересно за тях, още повече, че на скоро се чудих, как са им имената :) А твоите пухкави еленчета са невероятни сладки и мили!
    Желая ти празници изпълнени с топлина и вълшебства и година изпълнена със здарве, любов и време за важните неща в живота ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, Гери, супер яки са тези еленчета! Ние сме едни от щастливците да си имаме такова еленче и вече си е част от Коледната ни украса! Много са майсторски и сладурести!

    ОтговорИзтриване
  7. Еленчетата са прекрасни, а историята за създаването на тази Коледна история с добрия бял старец беше много интересна за мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за прекрасната коледна история, беше много любопитно! А еленчетата ти са толкова сладурски,че няма как да не ги пожелаеш.Весело посрещане на Новата година! Да ти донесе много радостни мигове, изпълнени със смях и веселие!

    ОтговорИзтриване
  9. Герита уникални еленчета:)))Знаех си ,че съвсем скоро след първото курсче по боц ще станеш страхотен майстор на играчки:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Гери, много задобряваш в шиенето. Еленчетата са прекрасни! Весело и незабравимо посрещане на НГ, мила!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна хрумка и много сладурести еленчета!
    Прекрасни подаръчета!
    Много се радвам на всичките красоти, които създаваш!
    Весели празници!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Гериииииии, уникални са еленчетата! Тъкмо се чудех къде му ч толкоз важния червен нос на твоя Рудолф, когато си помислих,че баш Рудолф може да не си успяла да снимаш, ама пък..ти си уточнила,че е забравен..(сигурно просто тази година носа му не е станал червен, защото не е имало мъгла по Коледа - Така де..беше си чудесна ясна зимна и снежна нощ..- изобщо не еимало опасност да се изгуби шейната с подаръците )
    Гери, всеки път с огромна наслада чета публикациите ти и всеки път си казвам, че трябва да ти кажа да издадеш книжка. Толкова добър разказвач си и така умело преплиташ факти с разказ- страхотно удоволствие би било за малки човечета да слушат приказки разказани от теб, така,че...не се успушвай, ами..през Новата 2012г, добави към креативните си идеи и проект за книжка. (съвършено сериозно говоря)
    И..разбира се, ти пожелавам много здраве за да успееш да се справиш с всички креативности, с които се занимаваш толкова успешно и толкова съвършено изпипани и...много любов и топлина у дома за вдъхновение (специални поздравления на половинката! за това,че така чудесно те вдъхновява)И...пак разбира се, ти пожелавам да си останеш все така разкошна, добра и лъчезарна и ....всякаквохобифурия, каквато много, много си те харесвам!Весели празници! Краси

    ОтговорИзтриване
  13. Гери ,толкова са красиви тези елени,как ли са зарадвали притежателите им!Страхотни са!Много бързо напредна в шиенето,просто страхотни неща правиш!

    ОтговорИзтриване
  14. Гери ,големи сладури са тези малки елени-поздравления

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни са! Всеки път ме изнандваш все по-приятно с новите си майсторийки. Ти си нестихващ талант и носител на добро настроение.

    Пожелавам ти весело посрещане на новата година! А тя самата да сбъдне мечтите ти и да реализира творческите ти идеи! :-*

    ОтговорИзтриване
  16. Еленчетата са просто невероятни! Нямам думи, зареждат с прекрасен коледен заряд! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване

Няма по-голяма награда от това да знаеш, че това, което си направил е било оценено от някого! Отрицателните оценки ми помагат да стана по-добра, а положителните ми дават увереността, че вървя в правилната посока. Благодаря ви, другарчета!

LinkWithin

Може да харесате и нещичко от: