събота, 8 октомври 2011 г.

Котешки работи

Всичко започна преди 3-4 месеца, когато си поръчах няколко книжки за шиене на играчки. Шиенето на мен лично ми се е струвало почти толкова неразбираемо като ядрената физика и почки толкова недостижимо, колкото отслабването. ;)
Майтапа настрана, но е факт, че ако баба и дядо не ми бяха подарили шевна машина за сватбата, сега нямаше да пиша този пост. Макар едната ми баба да е сръчна шивачка, а другата изкусна плетачка, до скоро бях твърдо убедена, че аз нищичко не съм прихванала. Ни ген, ни чудо..

Истината е, че първоначалния ми опит да ушия една проста патка, състояща се само и единствено от тяло (сиреч без крила и крака...) - бе увенчана с грандиозен погром. Плата, както всички знаете, не е като картичката - да не се гърчи и да се шие само с прави линии. Докато картона си е картон - плата има различна дебелина и разни чалъми, които моя милост не знаеше.

Патката стана безформена, чапата, а червената й човка обхващаше почти цялата й глава (досещате се, че симетрията яко ми е куцала) и дори когато я напълних, само човек с огромно въображение би се сетил какво животно е.

Тук може би е добре да кажа, че съвсем не очаквах да е толкова трудно. Айде шиенето как да е, ама докато се стигне до него имаше още една камара перипетии като сваляне на кройка, което моя милост направи с пермаментен маркер и торбичка, която се хлъзгаше постоянно и последващото очертаване беше истинско изпитание на нервите. На всичкото отгоре бях решила, че трябва за очертаването да използвам креда (както съм виждала баба да прави), което направи всичко още по-изнервящо.

След този неуспешен опит, бях почти на ръба да се откажа от цялата тая идея с шиенето. Все пак като ми идваха гости гордо вадех книжките и се хвалех как един ден и аз ще се науча да шия играчки и факта, че никой не очакваше да уточня кой точно ден ще е това ми действаше много поощряващо.

И.. неочаквано преди седмица Рали ме покани да отида с нея на един курс за багрене на платове и шиене на кукли. Както се сещате не ми трябваше много убеждаване и така се запознах с Кети и Грета в китното магазинче за шити чудесийки - TeaKet Quilt Shop. Намира се на ул.Пиротска 16 (в безистена - навътре и в ляво) и с две ръце Ви препоръчвам да го посетите, за да попаднете като мен в приказния свят на шарените пачуърк одеалца, кукли и най-различни шити красоти!

Безкрайно и вечно ще съм благодарна на Грета за всички умения и хитринки, които ни учи и нещата започнаха с всяко изминало занятие да ми се струват все по-лесни. :)

Разбира се - аз съм съвсем в началото на дългия път, който ще трябва да измина, докато започна да правя кукли като истински майстор, но сега дори мъничките стъпки са голям скок за мен.

Реших да Ви покажа първите си 2Д играчки. Ще започна с втория си опит, защото с него се справих абсолютно самичка без никаква чужда помощ.




А това е котето, което уших, докато бях на работилничката. Платът си го багрих самичка, за да стане такъв розов и на раета и след това с помощта на вещите съвети на Грета, уших котето, а тя ми помогна да му закрепя опашката. Панделката и сърчицето ги добавих по-късно у дома. :)





И за финал - двете котарачета, заедно. :)



Надявам се, че не съм Ви изморила с този дълъг пост, ама толкова въодушевление от този на пръв поглед мъничкъ, но за мен огромен успех, не можах да го събера в по-малко думички. :)

25 коментара:

  1. Гери, чудесни котараци! Виждаш ли, а сама се хулиш, че не ставаш за шивачка! От втори поглед става ясно, че има мнооого хляб в новото ти начинание ;) Дерзай!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери много ти се радвам:)))Като малко дете си(това в хубавия смисъл на думата:)))Така изживяваш всичко,което ти се случва,че чак малко ти завиждам:)))Да ти кажа аз сама съм се учила да шия и макар да не е много лесно ,не е и невъзможно,а отслабването също е възможно,но там си трябва голяма воля и доза нахъсване,както и голяма подкрепа,но това е друга тема.Котаците са станали страхотни и съм сигурна,че съвсем скоро ще станеш истински професионалист в правенето на играчки:)))При теб най-важните неща са налице,така че с практиката всичко ще се нагоди:)))Извинявам се ако има грешки в писанията ми ,но малката разля сок по клавиатурата и сега доста трудно се борави с нея:)))
    Гуш:))))

    ОтговорИзтриване
  3. Гери прекрасни са!Продължавай със същата упоритост!И ще чакам с нетърпение следващите красоти!
    ГУШ

    ОтговорИзтриване
  4. Аз хем знаех за какво става дума, хем пак четох с усмивка и ентусиазъм.Радвам се, че си се справила чуесно, само да не те изгубим от света на картичките в света на "шев и кройка" ;)Колкото до отслабването "питай патило" т.е. мен, но това е тема за друг разговор. Чакам с интерес още творения. Поздрав най-сърдечен ...

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, особено ми допадна как си ги "чифтосала" - много сладка двойка са! И тези панделки на вратлетата;)

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, чудни котета!Много са сладки и двете! Не е за вярване, че ти е първи опит в шиенето на играчки. Справила си се перфектно!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни котета. Браво на теб. Чудесно си се справила. Много ми харесват.

    ОтговорИзтриване
  8. Леле, хора, направо ме сразихте с толкова много отзиви!:) Много тенк ю! :)
    Приемам всякакви съвети и акъли за шиене, да знаете.. И за отслабване също хихи :)
    Иначе няма да се отказвам от картичките ама хич :) Просто ставам многофункционална тъй да се каже :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотни са куклетата, Гери! :)) Ето, признавам си, дълги постове не чета (поради липса на време, не за друго :)), ама твоя го изчетох направо на един дъх. :) Много ви се радвам за въодушевлението и на теб, и на Рали по повод новото ви начинание. :)) Поздравления и Голямо гуш!

    ОтговорИзтриване
  10. Ама тези котенца са тооолкова сладки :) Чудесно си се справила Гери!Аз няма да мога да помагам със съвети за шиенето, защото игла не съм хващала през живота си, но ще следя с огромен интерес твоите животинки и надявам се и други неща.Много ми харесва плата на цветчетата и промяната в блога ти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво, Гери! Имаш бъдеще в тази област :)
    Хайде сега 2D, утре 3D!

    ОтговорИзтриване
  12. Много сполучливи котарачета са станали.Много забавен пост,с удоволствие го четох.Тъй като аз съм с известен опит в шиенето, ти казвам, че веднъж запали ли се човек, шевната машина няма да му слиза от масата и с всеки следващ проект ще ставаш все по добра- гарантирам ти го, защото усетих в думите ти голям ентусиазъм.
    Лек и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Както се казва човек не може да избяга от гена си!Представям си какви неща ще майсториш когато след този 2 опит се наредят наколко нули!Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Хей, човеко, разплака ме... развълнува ме, сърцетупна ме... Изключително много се радвам, че се запознах с теб и... нямам търпение до понеделник! А пътя за тези, които могат така прекрасно да съчетават цветове и форми определено не е дълъг, а сладък:)))

    ОтговорИзтриване
  15. Освен да подкрепя останалите, друго не мога да направя! Аз като една второразрядна шивачка ( такава ми е втората професия)мога да кажа, че желанието, старанието и търпението са най- големите учители на тази професия! Има някои тънкости, които дори и да ти ги покажат, ако нямаш нервите бавно да ги повториш или подесетиш дори - няма как да станат.а при теб е започнало да се получава много добре, като се има в предвид, че си започнала от трудното - изработване на играчки (ъгълчета, завойчета....). Браво на теб! Сигурна съм, че има много да ни изненадваш!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Уау Гери ! Страхотни котарачета :) А и новата визия на блога ти много ми харесва ! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  17. Няма лесно начало, но твоето е многообещаващо, Гери :)) Прекрасни са, особено шарено. Ще следя с интерес и творенията ти от плат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Прекрасни котета, Гери! Справила си се страхотно!

    ОтговорИзтриване
  19. Гери, супер сладки котета си направила. Браво, смело напред към следващия шивашки проект!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Много са готини, толкова харесвам подобни шити неща, че и на ръка съм правила, но в никакъв случай не могат да имат такъв завършен вид. Страхотни са и се радвам, че си се заела, защото това значи, че ще показваш още много красиви неща и в този стил :)

    ОтговорИзтриване
  21. Гери, Гери, все едно четох за себе си и това колко лоша шивачка съм! Но пък ти си доказателство, че ако човек желае много силно и горещо нещо да направи, с малко помощ се справя отлично! Прекрасни са тези котарачета и съм сигурна, че всеки следващ опит при теб ще бъде все по-добър и по-добър! Продължавай смело напред!

    ОтговорИзтриване
  22. Гери, котетата са страхотни, поздравления! Ще чакам с нетърпение да видя какво друго ще сътвориш.

    ОтговорИзтриване
  23. Поздравления и от мен са създаването на тези разкошни котки.Изглеждат доста добре и се радвам, че ни показвате своите умение и какво можем да направим и ние самите.Вече сме толкова силно свикнали да си купуваме всички,че забравяме, че можем сами да създадем например котки, които да имат доста по висока стойност знаейки, че сами сме ги произвели.Очаквам с голямо нетърпение да видя и какво друго сте направили, пък и сега идват коледните празници.

    ОтговорИзтриване
  24. Търся кройка за такова коте. bgakinom@mail.bg

    ОтговорИзтриване

Няма по-голяма награда от това да знаеш, че това, което си направил е било оценено от някого! Отрицателните оценки ми помагат да стана по-добра, а положителните ми дават увереността, че вървя в правилната посока. Благодаря ви, другарчета!

LinkWithin

Може да харесате и нещичко от: