четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Битка С Цветовете Или Как Да Спечелим Войната...

Днес си спомних как в началото, когато прохождах в "занаята" едно от главните неща, които не ми бяха ясни как се определят, освен според вкуса разбира се, беше как да направя картичка, която да е издържана добре цветово. Как да разбера кой с кой цвят подхожда и направеното не изглежда прекалено крещящо или пък грозно дори? Е, аз да си призная и до ден днешен залитам по необичайни комбинации, да не говорим пък колко десени хартия имам, които никога не съм използвала до момента, именно защото ми се струва, че не съм дорасла още, за да успея да ги съчетая с добър резултат. :) Шареното ми е слабост, признавам! А за хора като мен, лесно податливи на изкушението да хванат няколко красиви хартии, които по никакъв начин не пасват една с друга и да ги налепят, само защото десенът на всяка поотделно много ми харесва, това, което ще покажа сега би било наистина полезно. :)

Всъщност, отдавна си мисля, че картичките са като дрехите. Някои се обличат с вкус, а други ... със затворени очи. :)

Затова й ще се опитам да Ви покажа нещичко...

За да стане красива една картичка, съчетаването на цветовете са едно от основните неща. Какъв базов картон ще избереш,кой десен хартия ще бъде основния и кой вторичния,третични и дали ще са няколко или само един вид.

Най-лесно по моя опит се работи с един десен хартия и това е именно защото цветните хартии са обикновено с дизайн съобразен именно с цветовата схема, която ще ви покажа по-долу.
Вече, когато се подходи към картичка, на която искаме да сложим повече от един десен хартии - идва сложното. Това е така, защото това ни ангажира да подберем съчетаващи се хартии, а при липса на достатъчно видове в някоя гама става мисия почти невъзможна.
Все пак за себе си съм изградила теория (до която съм стигнала с гледане и мислене и надали съм я измислила аз, ама да я споделя), че когато се ползват 2 или повече десена шарени хартии е нужно поне едната или две от тях да са с по-неутрални картинки. В смисъл - примерно - точки, чертички, по-бледи и т.н. Така центъра на картичката ще поеме десенът на хартията, върху която искате да се наблегне.

Ето това е всъщност така наречено Колело на Цветовете.



Намерих и едно обяснение - урок на български - какви са начините за съчетаване на 2 или повече цвята, който ми се стори интересен и също реших да споделя с вас:


http://www.selfgrant.com/videocolor-1.php


А сега най-важното и полезно нещо, което мисля да използвам поне за ориентир в бъдеще, защото е доста подробно и със сигурност ефективно. Тук можете да си избирате цвят, който искате да съчетаете с някой друг и веднага ви се показва, кои други са подходящи в зависимост от броя цветове, който сте задали. :)

http://colorschemedesigner.com/

За първи път пиша нещо такова и се надявам поне за някого да е било мъничко полезно. :) Освен на мен де. :)
И не забравяйте - ако обичате да слагате картинки - оцветявайте ги според хартиите, които сте запланували да използвате. Винаги резултата е по-красив!

Усмивки!

5 коментара:

  1. Браво Светулчице , успя да свалиш колелото.Обясненията са много полезни (така мисля аз ) за всички.

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, много си права с всичко горенаписано, а от личният опит - няма по-добро. Аз често правя грешката да си оцветя избраната картинка първо и чак тогава да търся подходящи хартии, което не винаги работи според плана.
    Благодаря ти за публикацията!

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезен пост! Благодаря ти, че си отделила време, за да го напишеш, сигурна съм, че ще е полезен и на други хора освен мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Гери, много интересно инфо! Със сигурност ще бъде полезно за всички ни! Благодаря ти, че си отделила време И за това!

    ОтговорИзтриване

Няма по-голяма награда от това да знаеш, че това, което си направил е било оценено от някого! Отрицателните оценки ми помагат да стана по-добра, а положителните ми дават увереността, че вървя в правилната посока. Благодаря ви, другарчета!

LinkWithin

Може да харесате и нещичко от: