неделя, 28 февруари 2010 г.

Spinner Card With Gery

Напоследък съм се въодушевила от идеята да направя някои идейки, които са ми харесали, по-достъпни за хората в България. Не всеки знае английски, а й не всеки е възможно да види всичко в интернет. Затова ще се опитвам от тук нататък да преработвам разни идейки, които съм видяла някъде така че да са лесно разбираеми от всеки, както и да са написани на чист български, както се казва. За това мое решение главен вдъхновител станаха Двете Елши, а пък и на мен колко ми трябва, за да се ентусиазирам.

Този урок можете да го прочетете и на сайтът, тъй като съм го правила специално за тях. :)

По-натам ще се науча да правя и кадърни филмчета, но за момента самия ми работен процес е доста муден, а и едно филмче, ако го сгафиш на средата - трябва да започнеш от начало.Така че за момента ще ползвам предимно снимков материал и ще пиша обяснения. :)

Ето това е картичката, която ще ви покажа как можете самички да си направите:



За т. нар. Въртяща се картичка ще са Ви нужни следните материали:

1. Едноцветен картон за основа с размери 16 х 16 см. В моят случай съм използвала тъмно зелен картон.

2. Едноцветен картон за подложката с размер 7.5 х 15.5 см. В моят случай това е светлозелен картон.

3. Шарена хартия за лицето на картичката с размер 7 х 15 см. В моят случай това е една страхотна хартия на K&Company – Блещукащ Сладкиш.

4. Картинка, в моят случай е печатче на Penny Black от комплекта акрилни печати: Прегръдки, съм я оцветила предварително и изрязала по очертанията. Картинката също трябва да е отпечата на картон, за да не се огъва лесно.

5. 2 бр по 1 стотинка.

6. Малки 3D дунапренени квадратчета.

7. Двойно залепяща лента. (Разбира се вероятно ще попитате: „А не може ли с някакво друго лепило?”, а аз ще отговоря: „Може, само че ще се наложи да поемете риска нещата да не се получат съвсем като на снимките.)

8. Метална линия, скалпел, молив

По желание: Ако искате да има надпис ще са ви необходими още печат и мастило.



Да започваме:

1-во вземаме шарената хартия, която вече сме отрязали с размери 7 х 15 см.
Тъй като хартията не е плътна като картон, за да има опора въртящият се елемент и да не се огъва – за тази цел съм подлепила цветната хартия с бледо жълт картон със същите размери. Така става по-плътно и устойчиво.
За постяването на въртящия се елемент на картичката е нужно да изрежете улей, който е достатъчно широк, за да се движи по него дунапрененото квадратче. Моето дунапренено 3D квадратче е широко 5 мм, затова и улея, който виждате изрязан е широк 6 мм, за да може то да се приплъзва безпроблемно по него. Ако вашите дунапренени квадратчета са по-малки, то и улея ви ще е по-тесен.
Най-лесно е той да бъде изрязан с линийката и скалпела след като сте оразмерили и начертали къде ще режете.



След като изрежем улея, оставяме настрана и се заемаме да направим подвижния елемент на картичката.
Вземаме предварително изрязаната картинка и на гърба й, залепяме едната стотинка с двойно-залепващата лента. Стараем се да е горе долу по средата му.


След като сме залепили стотинката, върху нея залепяме 3D дунапренено квадратче, чийто крайчета леко съм отрязала, за да се получи по-кръгла форма и елемента да се върти по-лесно.


След като сме направили това, оставяме за момент картинката на страна, за да може преди да я прикрепим към цветната хартия, ако искаме да сложим надпис на картичката.


За да поставим надписа в самия улей и да изглежда добре, трябва първо да отбележим къде трябва да го поставим. За целта взимаме шарената хартия, в която сме направили улея и я поставяме върху подложката така както смятаме да я залепим и докато я придържаме с ръка да не мърда – очертаваме отгоре и отдолу линийки с молив, които да служат за ориентир къде трябва да стои печата.



Поначало може и без да се отбелязва с моливче и направо да печатате в свободното място, където се вижда подложката в улея, но така рискувате ако не уцелите да нацапате красивата хартия и да трябва да започвате отначало. След като отбележите, слагате печата между двете линии и като изсъхне мастилото – триете с гумичка очертанията, които направихте за ориентир.



Оставяте подложката настрана, вземате картинката и я поставяте на шарената хартия така че дунапрененото 3D квадратче да попада в изрязания улей.




След което обръщате наобратно:



И залепяте другата стотинка върху дунапрененото квадратче. После започвате да лепите още квадратчета по цялата площ. Бъдете щедри, но внимавайте да няма квадратчета, които да пречат на движението на стотинката по протежение на улея.



Като сте налепили достатъчно квадратчета , обърнете и залепете цветната хартия върху подложката. След което пък идва ред да залепите цялата „конструкция” върху основата с двойно-залепващо тиксо.



Ако искате да сложите повече декорация отвън, внимавайте да не закача въртящата се картинка.

А ето така изглежда вече готова моята картичка:



Вярвам, че много ще се забавлявате докато правите тази картичка, а съм убедена, че тя ще предизвика много усмивки, на когото и да я подарите. :)

2 коментара:

  1. много добре си обяснила всичко,супер !много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Гериии, ще я направя да знаеш! Благодаря ти за урочето! Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване

Няма по-голяма награда от това да знаеш, че това, което си направил е било оценено от някого! Отрицателните оценки ми помагат да стана по-добра, а положителните ми дават увереността, че вървя в правилната посока. Благодаря ви, другарчета!

LinkWithin

Може да харесате и нещичко от: