четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Как да си направим весела свещичка?!:)

Да Ви кажа, момичета, не очаквах да има такъв небивал интерес към тези свещички. Всъщност мислех, че даже повечето сте виждали как се правят, още повече че е много лесно и бързо.
Предварително искам да ви кажа, че урока го правих набързо и изобщо няма фаца.
Тъй като нямах и свещи единствените, които намерих в кварталния магазин бяха едни дребосъци, но в общи линии ще ви дадат обща представа как става номера.


Значи - това, което ви е нужно е:

1. Бяла тишу хартия - нея можете да я намерите почти във всяко магазинче, където опаковат подаръци. Препоръчително е да е чисто бяла без отблясъци или орнаменти.
2. Домакинска хартия за печене - можете да я купите от всеки супармаркет. Тя се използва заради своиството й да не залепва.
3. Уред за топъл ембосинг или сешоар. Поначало предимствата на уреда е, че струта въздух, която издухва е с доста висока температура. Доста по-висока от тази на сешоар, но въпреки това със сешоар ще постигнете същия резултат, макар да се наложи да го държите малко по-дълго върху рисунката.
4. Мастило и печати. - Те не са ви нужни задължително.
За рисунка върху тишу хартията може да ползвате перманентен тънкописец, а също можете да принтирате картинката, която искате да сложите.



Тук ще направя малко уточнение. В този урок набързо съм използвала отпечатана с мастило картинка. Но опита ми сочи, че по-добър резултат се получава ако се принтира картинка.
Моят принтер е лазерен и качеството на картинките е много добро. Не съм сигурна, че с мастилно-струен резултатът ще е също толкова добър, защото тишуто попива леко и отпечатъка може да не бъде така прецизен.
Същото се получава и с напечатани картинки като тази, която съм използвала аз. Сами ще видите, че очертанията на картинката са леко разляти.
Мастилото, което според мен дава по-добри резултати - като се използва върху тишу, а и която и да е друга хартия е Staz On, затова ако го имате по-добре ползвайте него.

Първата стъпка е да отпечатате картинката върху тишу хартията. Има два начина за това:
1. Да я принтирате. Тъй като листа е много тънък, за целта трябва да го наложите върху друг - за предпочитане 160гр. картон и да залепите тишуто за горния и долния край с картона.
Моят принтер има отделен процеп, в който се пъха картон и той е различен от касетката, в която се държат обикновените листи за принтиране. Това го пояснявам, защото не всички принтери могат да печатат върху картон.
След като принтирате картинките - отделете тишуто от картона. Върху картона моят принтер не оставя мастило - т.е. напечатаното е само върху тишу хартията. (по този начин са направени и двете картинки на свещите в предишния пост)

2. Да отпечатате.
В този случай просто вземате мастилния тампон, слагате мастило върху печата и го отпечатвате директно върху тишу хартията. Препоръчвам ви отдолу да подложите някой ненужен лист, за да не изцяпате масата върху която работите.



След това взимате картинката, която решите и я оцветявате.
ВАЖНО! Картинки върху тишу хартия не могат да се оцветяват с акварелни моливи, защото при намокряне се къса.
Тези картинки съм ги оцветявала с Copic маркери. За съжаление на българския пазар не са разпространени, затова най-близкото до тях, което бихте могли да използвате като заместител е обикновени флумастри или моливи. Внимавайте с оцветяването, защото както вече казах - тишу хартията попива и можете да излезете много лесно от очертанията на картинката.
След като сте готови с оцветяването - изрежете картинката. Не е нужно да я изрязвате по очертанията. Това няма да попречи на добрия финален резултат.



След това наложете картинката върху свещта в позицията, в която искате да я залепите.
За да не мърда може да сложите съвсем малко сухо лепило, но това е по желание.



Като нагласите картинката на желаното място, покрийте плътно с хартията за печене. По-лесно е ако я придържате опъната с едната ръка, а с другата ръка държите инструмента за топъл ембосинг и нагрявате.
ВАЖНО! Не задържахте горещата струя прекалено много на едно място, защото свещта освен, че ще се разтопи може да се разтече в ръцете ви.




Сами ще почнете да виждате как восъка поглъща тишу-хартията и картинката сякаш се сраства със свещта. Ето тук съм махнала хартията за печене за момент, за да ви покажа как изглежда залепената и незалепената все още част от картинката.



За да не се чудите защо картинката гледа веднъж наляво, ана друга снимка на дясно - това е защото аз от бързане взех, че я залепих с опъката вместо с лицевата страна... Тишу хартията е толкова тънка и прозрачна, че двете страни след отпечатването и оцветяването изглеждат почти еднакви, затова Вие внимавайте и не правете същата грешка като мен. :)

След като сте готови и картинката е прилепнала към свещта, внимателно отделете хартията за печене.Тук искам да отбележа, че и без хартия за печене също става, но с нея резултатите са по-добри, защото горещия въздух не попада директно върху тишу хартията и свещта и това прави поемането на рисунъка по-равномерно, и свещта не се разтича в ръцете ви така бързо от горещината.

А ето и крайния резултат след като картинката е изцяло залепена върху свещта и изглежда така сякаш винаги си е била там. ;)




И за финал - ето едно клипче на Рали от Двете Елши, където показва почти същата техника, но с красиви салфетки.

Надявам се наистина споделения опит да Ви е помогнал и с интерес ще гледам какви свещички ще изобретите и Вие! :)

13 коментара:

  1. Благодаря много за изчерпателния урок!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери,страхотна си!!!Много,много благодаря за урока и аз.Изключително изчерпателно и разбираемо си го направила. Вдъхнови ме.Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Гери, страшен урок! Това с хартията за печене не го знаех. Трябва да се пробвам и аз скоро. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Гери! Урока е страхотен - всичко ми стана ясно от първия път :)! Сега вече нямам оправдание да не пробвам, имам известни съмнения относно резултата от моите проби, но ... поне ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  5. Гери мила ти си златооооооооооо:)))Гледах и английския урок обаче хич не ми се четеше на английски и само прегледах картинките:))Твоя урок обаче го изчетох целия и е много ама много полезен особено със споделянето на направените вече грешчици та да не бъркаме и ние:)))Благодаря ти мила:))))Със сигурност веднага щом намеря бяло тишу и подходящи свещи ще пробвам:))
    Целувки:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Гери, благодаря ти за този урок! Много нагледно и лесно си обяснила всичко!

    ОтговорИзтриване
  7. Гери ,много ти благодаря,страхотен урок и толкова ясен!благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  8. урока ти съвсем ме убеди да пробвам, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  9. Гери, мИличка - страхотен урок!!!! Много , много професионално направен, подробен - просто като го гледам - няма начин да не се получи от първия път ...При първа възможност ще пробвам!
    Б Л А Г О Д А Р Я Т И!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Хиляди благодарности за този урок! Открих си новото коледно вдъхновение:)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен, подробен и разбираем урок! Ще пробвам и ще споделя. Благодаря много, Гери!

    ОтговорИзтриване
  12. Исках да изкажа благодарност за това, че сподели техниката... силно вдъхновена съм :)

    ОтговорИзтриване

Няма по-голяма награда от това да знаеш, че това, което си направил е било оценено от някого! Отрицателните оценки ми помагат да стана по-добра, а положителните ми дават увереността, че вървя в правилната посока. Благодаря ви, другарчета!

LinkWithin

Може да харесате и нещичко от: